Padling når vannet er kaldt og solen steker

29.04.2022 13.41.39

En vårtur i kajakken kan være fantastisk, men det er ofte litt vrient å finne ut hvordan man skal kle seg. Utfordringen er at bekledning for varme og solrike vårdager ofte ikke er forenelig med vann som holder under 10 grader.

Det heter seg at man skal kle seg etter vanntemperaturen, men tørrdrakt med flere lag ullundertøy, neoprenhette og varme neoprenstøvler er i kanskje i meste laget når solen steiker i slutten av april (eller hele sommeren i Nord-Norge) selv om vanntemperaturen på mange måter krever det. Men det skal ikke mye herjing i 10 grader kaldt vann før fingrene blir kraftløse og lite egnet til hverken egen- eller kameratredning.

Norgesmester i egenredning

Det er mange faktorer som har stor innvirkning på sikkerheten og komforten. Hvor lenge man blir liggende i vannet betyr mest, noe som viser betydningen av raske og sikre redninger. Det er ikke mulig å bli for god til å redde seg selv eller andre! Jo raskere du kommer deg om bord i kajakken din eller får padlemakkeren om bord i kajakken sin igjen, jo bedre er det. Og husk at redningene bør sitter selv om du har en god rulle. Årer kan brekke og andre faktorer som ødelegger rulla kan skje.

Tørrdrakt med tilbehør

De aller fleste bruker tørrdrakt ved padling i kaldt vann, og med rette. En kvalitetsdrakt hindrer nedkjøling av vannsprut fra bølger og holder deg samtidig tørr om du havner i vannet. Under drakten er det best med ullundertøy, ikke minst fordi ullplagg holder på noe av varmen selv om de blir fuktige. Men husk at det ikke er nødvendig med det tykkeste ullundertøyet på en varm vårdag, et lag med lett ullundertøy under tørrdrakten er nok til en dupp i vannet. En god padlevest er en selvfølge, både for å holde deg flytende, men også som et bidrag til å holde varmen.

Foto: Harald Rishovd / NPF

Du blir våt i våtdrakt

Har du ikke tørrdrakt? Da er en våtdrakt av neopren et alternativ, og da gjerne i kombinasjon med en god padlejakke/tørrtopp og ullgenser. Husk at våtdrakten blir våt, og at iskaldt vann nettopp er iskaldt når du faller uti. Test dette, kontrollerte velt i kaldt vann er bra for å kjenne forholdene på kroppen.

Husk hodet

Du trenger kanskje ikke en neoprenhette på hodet hvis ikke det er en rulleøkt som står på programmet, men en lett ullue er uansett smart for å unngå nedkjøling av hodet – det skal ikke så mye vind til før skarp vårluft blir kald. For hendene gjelder det samme, iskaldt vann i kombinasjon med vind gjør fort padlingen utrivelig selv om solen varmer. Bruk tynne padlehansker av neopren eller muffer som festes rundt åreskaftet og hendene stikkes inn i. På føttene gjør tynne ullsokker inne i tørrsokkene nyttene sammen med et par padlesko eller gamle joggesko på utsiden. Ha alltid med deg et skift med tørt ullundertøy, lue, noe varmt å ha på hendene samt sokker!

Uten mat og drikke

Varm og søt drikke har også en sikkerhetsfunksjon, for eksempel så gir rykende varm te som er søtet med honning både varme innenfra samt oppkvikkende og lett tilgjengelige kalorier. Husk å ha drikken i en termos i tilfelle du blir så kald at du sliter med å få liv i kokeapparatet. Smør med deg en matpakke, og lag gjerne en ekstra energipose der du blander nøtter, rosiner og sjokolade og legg den i lommen på vesten.  

Kommunikasjon

En vanntett pakket mobiltelefon med god batterikapasitet er viktig. Ta med en batteribank om turen varer noen timer og telefonen din sliter med kaldt vær. Trenger man redning så ringer man 112, er man skadet så er det 113. Hvis man trenger assistanse så er det 120, men obs! Nødetatene får GPS-posisjon fra mobilen, det gjør ikke 120.

Bruk hodet (og kartet)

På denne tiden av året er det ekstra viktig å bruke kartet til å lese hvor det er størst fare for vind og bølger, og kanskje velge en tryggere rute mens vannet er iskaldt. Padle alltid så nær land at du i verste fall kan svømme inn.

God vårlig padletur!

Foto: Dag Roland / NPF

Tags: #Hav