Hisøya rundt

08.08.2022 08.49.20

Hvert år arrangerer Arendal Padleklubb og Arendal Roklubb Hisøya Rundt

Hisøya rundt eller Årens Dag som det ble kalt i år, ble en suksess til etterfølgelse med nesten 70 deltagere til start.

Bilde sekunder før start, tatt av Svein Rasmussen

Hvert år arrangerer Arendal Padleklubb og Arendal Roklubb Hisøya Rundt. Kanskje ikke den helt store markedsføringen, men lokale, hyttefolk og andre vet gjennom jungeltelegrafen at det alltid foregår noe i slutten av juli i Arendalstraktene. Tidligere hadde løpet start og mål ved Kajakklubben, men de siste årene har man flyttet start og mål ut til Tangen. Her er det lett å parkere og foran industribygget finnes det en ideel stor gressplen for arrangementet. Ikke alle år har løpet gått rundt Hisøya. De årene det har blåst mye, har man hatt noen varianter ut og inn elva, men med inntog av surfski, synes man nå å være tilbake til Hisøya rundt uansett vær og vind. Strøm og bølger kan imidlertid sterkt påvirke sluttiden og det må derfor gjøres en del taktiske valg underveis. Det kan derfor ofte være lurt å henge på de lokale med kjennskap til strømforholdene ut elva.

Nytt av året var imidlertid at man hadde fått med Starboard som medarrangør. Starboard er et innovativt selskap som driver med produksjon av seilbrett og SUP. I tillegg har selskapet vunnet miljøpris og bruker resirkulert plast i sin produksjon. Selskapet drives fra Thailand av tidligere verdensmester i seilbrett, Svein Rasmussen, som også var tilstede på selve arrangementet.

Med Starboard tilstede, ble det således også satt opp en egen SUP-klasse. Disse kunne imidlertid velge mellom kort og lang løype. Med var også Thomas Nilsen som blir omtalt som Norges beste i grenen. I feltet fulgte det på med både andre surfskier, havkajakker, super og robåter og på mange måter var det det dette Årens Dag handlet om, nemlig en skjønn forening av ulike padlende eller roende farkoster.

Når det er sagt, så handler også mye i Hisøya rundt om sluttiden. Det var satt opp 5000,- kr til den som tok løyperekorden i enten dame eller herreklassen, i tillegg til en rekke andre fine uttrekkspremier. Siste løyperekord for herrer ble satt i fjor av Eivind Wold på 55:58 min. Uten noen av Wold-brødrene til start denne gangen, var det liten sannsynlighet for at denne kom til å bli slått. Eivind satte en ettertrykkelig rekord sist (burde kanskje heller valgt en Sergei Bubka strategi) og om denne rekorden skal slås, så må nok Wold-brødrene kjøre lagtempo neste gang! Raskeste farkost ble i år en dobbelsurfski med Gunnar Lille og Bent I. Bakke på tiden 1:00:49. Men mange kom i mål med brede smil etter å ha satt personlige rekorder, der i blant Tora Juul som vant singel damer og satte personlig rekord med over 10 min. Etter at makker Einar har fått svært mye velfortjent oppmerksomhet i det siste etter sin seier i 70 – 74 års klassen i EM kajakk maraton, kunne nå Tora slå tilbake  Men mest av alle imponerte kanskje Thomas Nilsen i SUP-klassen med en tid rundt Hisøya på 1.20:53 og slo med det flere av kajakkpadlerne.

Thomas Nilsen til venstre, bilde tatt av Svein Rasmussen

Men det er kanskje ikke dette løpet i år huskes best for! Da startnumrene ble hentet måtte deltakerne oppgi hvor de hadde kjørt fra og med hva slags fremkomstmiddel. På grunnlag av dette ble det så regnet ut CO2 utslipp som så skulle erstattes med treplanting av mangrovetrær i Myanmar av Starboard. Det ble også satt opp en konkurranse der den som samlet inn mest plastsøppel etter løpet, vant et SUP brett fra Starboard. I tillegg deltok alle andre som hadde plukket søppel, i trekningen av de 2 resterende SUP-brettene.

Bilde av noe av de 15 kg med søppel som ble samlet inn, tatt av Rawad Ajameah

Ella Fasting som representant for arrangørene, forteller at det til sammen ble det samlet inn 15 kg søppel som ble sortert og kjørt på dynga. Starboard skal også plukke 1.1 kg plast per person som deltok på arrangementet, som frivillig, deltaker, arbeider eller tilskuer. Dette er ut i fra deres kalkuleringer så mye som en gjennomsnittsperson slipper ut i havet ila et år. Det utarbeides et eget miljøregnskap for arrangementet og iflg. Starboard ligger «Årens Dag 2022» i posisjon til «Silver» nivå.  Dette bla fordi arrangøren aktivt reduserte bruk av plast under stevnet.

Miljøengasjementet fra Starboard og Arendal Padleklubb og roklubb er et eksempel til etterfølgelse og vil kunne kopieres av andre padlearrangementer rundt omkring i Norge. I tillegg er det verdt å trekke frem arrangørklubbens fokus på at det var åren og dens ulike farkoster som sto i sentrum. Med dette ble det skapt et inntrykk av lavterskel som vil kunne få mange flere inn i de ulike grenene våre enten det er SUP, Surfski, racerkajakk eller havkajakk.

Fornøyde deltagere, tatt av Svein Rasmussen

Skrevet av Bengt Otto Adeler

Link til resultatlisten https://arendalkajakklubb.no/blog/post/201358/resultatliste-arens-dag-2022?ispage=true

 

 

 

Tags: #Hav , #Generelt