Verdensmesterskapet i Fristilpadling

11.11.2023 19.13.12

I perioden 4. til 14. oktober ble det arrangert VM i fristilpadling i USA. Valerie Bertrand padlet for Norge.

I fristilpadling konkurrerer deltakerne om å gjøre ulike tricks i en valse eller på stor bølge, og det konkurreres både med tradisjonelle fristilkajakker og squirtkajakker. Fristilkajakkene er korte og ekstremt manøvrerbare, mens squirtkajakkene er konstruert for å bruke undervannsstrømmene til å gjøre tricks under vannskorpen. Deltagerne har under et minutt til å vise flest mulig triks, helst i begge retninger, for å få flest mulig poeng. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Peter Holcombe

Foto: Peter Holcombe

Her er rapporten fra Valerie:

- Bølgen som ble brukt i konkurransen kalles the Good Wave, og ligger på Chattahoochee-elven som grenser byene Phenix City i Alabama og Columbus i Georgia. Ed Wolverton ledet arrangørkomiteen, og sammen med begge byenes ledere, American Canoe Association og International Canoe Federation ble mesterskapet arrangert i kjent amerikansk stil.

Store sponsorer

- Takket være flere store sponsorer og andre økonomiske aktører, hadde arrangøren et budsjett på over en million amerikanske dollar, den største summen som noen gang er brukt til å arrangere et VM i fristil. Store deler av budsjettet ble brukt til å promotere mesterskapet og sporten. Det var kajakk-klistremerker på gågatene og veggene i Columbus, store og små plakater over alt, artikler i lokale aviser og ikke minst direktesending via YouTube.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: Peter Holcombe

Foto: Peter Holcombe

Godt tilrettelagt for utøverne

- Arrangementet var godt tilrettelagt for utøverne. Det var et eget utøverområde, plass til oppbevaring av utstyr, det ble servert snacks og drikke på treningsområdet, og det var flere sosiale arrangementer med middag og aktiviteter på kveldene. Arrangørkomiteen hadde også lagt til rette for at lokalbefolkningen kunne være en del av arrangementet, enten som funksjonær eller publikum.

Åtte år siden siste norske deltaker

- I år var det nøyaktig åtte år siden Norge sist gang var representert i et VM i fristil. Under VM i Canada i 2015 var det også kun undertegnede som deltok, og tok da 16. plass i K1 Senior Damer og 5. plass i Squirt. Denne gangen ble det 9. plass i K1 Senior Damer, 8. plass i Squirt og en super 2. plass i K1 Master Damer (uoffisiell konkurranse, men godt arrangert ved siden av selve mesterskapet). Jeg er godt fornøyd med tre topp-10 plasseringer i VM, nivået har økt betydelig de siste årene!

Artikkelen fortsetter under bildet

Valerie Bertrand i Squirt K 1 Damer

Foto: Jeff Bloor

Flere norske padlere på gang

- Norge har tidligere hatt et aktivt og sterkt lag i fristil, med både talentfulle «youngboaters» (som vi kalte dem da) og en del andre litt eldre og erfarne utøvere. Selv om det kun var en norsk deltager i dette mesterskapet, vet vi at det finnes unge og lovende elvepadlere i Norge nå. Mange vokser i miljøet grunnet foreldre eller klubber som tar dem med på elven. Det blir spennende å se hvordan de utvikler seg i sporten i de årene som kommer.

Foto: Peter Holcombe og Jeff Bloor

PS: Valerie har skrevet enda en artikkel om fristilpadling. Den publiseres her på Padling.no i løpet av kort tid, følg med.

Foto: Jeff Bloor

Foto: Jeff Bloor

Foto: Jeff Bloor

Foto: Jeff Bloor

 

Tags: #Elv