Vel blåst - bokstavelig talt!

02.11.2023 20.06.57

Helgen 14. og 15. oktober ble NPF Surfski Trener 1-kurs arrangert i Haugesund. Det var ikke langt ifra at kurset blåste bort, men vi holdt fast på tross av storm i kastene.


Kursdeltakerne var engasjerte surfskipadlere fra Bergen i nord til Stavanger i sør og vi fikk en bra helg i blåsten. Haugesund Kajakklubb stilte sine flotte klubblokaler til disposisjon for kurset, hvor vi satt nærmest midt i stormen. Deltakerne representerte BSI Padling, Sunnhordland Padleklubb, Haugesund Kajakklubb og Stavanger Kajakklubb.

Utdanner flere trenere

Kurset er en del av våttkortstigen til Norges Padleforbund. Fokus er å utdanne trenere på nivå 1, som kan holde regulære treninger på klubbnivå, arrangere grunnkurs og ta med padlere på medvindsturer i kjente og skjermede farvann. Hovedmålet er å få grenen vår til å vokse, og da trenger vi flere trenere ute i klubbene som kan jobbe med å få padlere til denne fine sporten, både nye og mer erfarne.

Artikkelen fortsetter under bildet

Trener 1 Surfski i Haugesund

Presentasjonsrunde

Første dag startet med en presentasjonsrunde av deltakere og kursholdere, og ga et variert bilde av ønsker for eget engasjement videre med surfski. Noen har stort fokus i forhold til nye og ferske padlere, andre er mer i konkurransemodus og satser på surfskikonkurranser i medvind. Deretter kjørte vi en teoriøkt om grunnleggende ferdigheter, utstyr, sikkerhet og treningsmetoder. Engasjerte deltakere sørget for gode innspill og diskusjoner.

Krevende forhold

Det var ikke lett å planlegge for praktiske økter på sjøen, men mulighetene er nesten alltid der om en tenker litt annerledes. Vil tro at det aldri har vært samlet så mange kompetente padlere på et lite vann litt utenfor Haugesund sentrum. Med fokus på padleteknikk på flattvann var det perfekt for filming og stilstudier av fremdriftstak og trening og terping på detaljer i samme padletak. Selv på et lite lokalt vann kan en få til store ting!

Artikkelen fortsetter under bildet

Trener 1 Surfski i Haugesund

Positiv feilretting

Dag to startet med stilstudie og positiv feilretting ved hjelp av filmene av fremdriftsteknikk og evaluering av treningsøvelser fra dagen før. Her var det mange gode tips til forbedring av de små detaljene og gode øvelser til å ta med tilbake til klubbtreningene. Trenerrollen og rolleforståelse stod sentralt denne dagen, og det skulle lages øktplaner som skulle prøves ut og være påfyll i verktøykassen. Et sentralt spørsmål som også skulle besvares er hva som kjennetegner en god trener. Vinden stod godt på i dag også, så turen på sjøen ble i sundet utenfor klubbhuset. Det var utfordrende å være den som skulle lede treningsøkten, men med litt god disiplin fra deltakerne ble det en bra økt. Fristelsen til en kort medvindstur lenger ute i sundet var nok stor for de fleste, men dessverre ikke denne gangen i forhold til kursets rammer.

Sterk storm i kastene

Med sterk storm i kastene var det ikke mulig å få så mye tid på vannet som vi ønsket, men samlet sett ble det en bra helg med aktuelle tema for en trener, gode diskusjoner og et utall av innspill og ideer fra engasjerte padlere. Noen av de viktigste temaene var fokus og bevisstgjøring rundt trenerrollen, ulike målgrupper med varierende behov, treningsutvikling, sikkerhet og planlegging. Bakgrunnen og drivkraften fremover er forskjellig - uansett er ønsket om å få grenen vår til å vokse med på å legge godt til rette for samt ivareta både ferske og godt erfarne padlere! 

11 nye trenere

Dermed har vi fått 11 nye Trener 1 i surfski. Gratulerer til dere alle! Nå venter praksisperioden og videre selvstudie i angitt pensum, og vi håper klubbene får god nytte av dette gjennom gode aktiviteter med nye engasjerte og topp motiverte trenere!

Padlehilsen fra oss kursansvarlige
Randi Nygaard og Bente Solberg

Trener 1 Surfski i Haugesund

Tags: #Surfski