Klubbens HMS-system
Vi ønsker å ha et fungerende HMS-system som hjelper oss med å gjennomføre aktiviteten vår trygt, uten at vi blir syke eller skadet.
Hva sier Norges lover om krav til HMS i padleklubber?
Produktkontrolloven og tilhørende «Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter» (internkontrollforskriften), krever at alle tilbydere av forbrukertjenester skal ha et HMS-system. Dette gjelder enten tjenesten er betalt eller gratis, kommersiell eller frivillig, og gjelder derfor aktiviteten i en padleklubb.
Kravene til et HMS-system kan deles i to:
- Daglig levende system: Arbeidet skal være systematisk. Å vurdere risiko, gjøre nødvendige tiltak for å redusere risikoen og fange opp uønskede hendelser for å lære av dem, skal foregå rutinemessig. Denne aktiviteten representerer klubbens sikkerhetskultur.
- Dokumentasjon: relevante deler av det systematiske arbeidet skal dokumenteres skriftlig.
Internkontrollforskriften stiller konkrete krav. Hele forskriften finner du her(lovdata). Nedenfor finner dere noen forslag til hvordan klubben kan gjennomføre disse kravene i praksis.
Forskriftens krav i paragraf fem til klubben er at den skal:
- Sørge for at de lover og forskrifter i helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen som gjelder for virksomheten er tilgjengelig, og ha oversikt over de krav som er av særlig viktighet for virksomheten
- Sørge for at arbeidstakerne har tilstrekkelig kunnskaper og ferdigheter i det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet, herunder informasjon om endringer*
- Sørge for at arbeidstakerne medvirker slik at samlet kunnskap og erfaring utnyttes*
- Fastsette mål for helse, miljø og sikkerhet
- Ha oversikt over virksomhetens organisasjon, herunder hvordan ansvar, oppgaver og myndighet for arbeidet med helse, miljø og sikkerhet er fordelt
- Kartlegge farer og problemer og på denne bakgrunn vurdere risiko, samt utarbeide tilhørende planer og tiltak for å redusere risikoforholdene
- Iverksette rutiner for å avdekke, rette opp og forebygge overtredelser av krav fastsatt i eller i medhold av helse-, miljø- og sikkerhets- lovgivningen
- Foreta systematisk overvåkning og gjennomgang av internkontrollen for å sikre at den fungerer som forutsatt
*tillitsvalgte/kursledere/trenere eller andre med ansvar i klubb inngår som "arbeidstakere" i denne sammenheng
Punkt 4-8 må dokumenteres skriftlig
Hvilke plikter har klubben?
Klubben er gjennom Produktskontrolloven underlagt arrangøransvaret, som i praksis pålegger padleklubber og alle andre arrangører, fire generelle plikter:
- Opplysningsplikt: gi informasjon til deltakere
- Aktsomhetsplikt: vise aktsomhet
- Kunnskapsplikt: ha kunnskap og kompetanse til forsvarlig gjennomføring
- Plikt til risikoanalyse og forebyggende tiltak: risikovurdere og iverksette tiltak mot risikoer
Hva betyr HMS i padlesammenheng?
Begrepet HMS kommer av lovens krav om å ha egne mål for:
- Helse – padleaktiviteter skal være fysisk og psykisk helsefremmende for deg som enkeltmenneske
- Miljø – padleaktiviteter skal utøves på en bærekraftig måte som ivaretar omgivelsene og miljøet rundt oss
- Sikkerhet – padleaktiviteter skal utøves på en måte som sørger for at alle kommer trygt hjem
Padleklubben skal søke å:
- Skape et godt klubbmiljø som legger til rette for fokus på sikkerhet, glede, utfordring, samhold og deling av kunnskap og erfaring
- Ha systemer for risikovurdering og ledelse, som sikrer at alle aktiviteter planlegges og gjennomføres med så liten risiko som mulig
- Ha systemer for handling, som sikrer at uønskede hendelser eller ulykker håndteres mest mulig effektivt
- Arbeide aktivt for å forebygge fremtidige uønskede hendelser eller padleulykker
Hvorfor lage et HMS-system
Om klubben din drifter organiserte aktivitetstilbud til medlemmer eller andre, er den nødt til å ha et HMS-system. En grunnidé i norsk rettspraksis er at enhver er ansvarlig for sin egen sikkerhet. Like fullt vil alle som arrangerer tiltak for andre mennesker også påta seg et visst ansvar, både praktisk og formelt.
For padleklubbene er Produktkontrolloven med tilhørende forskrifter det viktigste lovgrunnlaget. I rollen som arrangør blir klubben pålagt noen plikter, og den skal drive det som kalles et organisert helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid – altså HMS.
HMS skal ikke være et skjemavelde, det skal være et enkelt, jordnært og praktisk arbeid for sikkerheten. Noen dokumenter er nødvendige, men målet er ikke mest mulig papirarbeid, det vi ønsker er kort og godt å unngå ulykker og skader.
Et HMS-system er enkelt forklart: det vi gjør sammen hver dag, for å sikre og forbedre klubbmiljøet. Alle skal komme trygt hjem, vi skal oppleve fysisk og psykisk gevinst ved å delta, og vi skal ivareta miljøet som i mange tilfeller er vår arena.
I praksis skaper vi dette systemet gjennom fire sirkulære faser, hvor vi:
- Innhenter informasjon som forteller oss hvordan aktivitetene våre kan gjennomføres på en trygg måte
- Utfører aktivitetene i henhold til informasjonen vi har innhentet, og utvikler vår felles sikkerhetskultur
- Evaluerer aktivitetene vi har gjennomført, og finner nye og nyttige erfaringer vi ønsker å ta med oss videre
- Bruker disse erfaringene til å forbedre informasjonen og bygge sikkerhetskulturen vår
Med informasjon mener vi alt fra overordnet lovverk og forskrifter, til klubbinterne dokumenter som blant annet det du leser akkurat nå, sammen med retningslinjer, instrukser, risikovurderinger og sjekklister som er relevante for aktivitetene i deres klubb.
Ved å gjenta de fire fasene i et sirkulært mønster, bidrar vi til en selvforsterkende prosess som utvikler og forbedrer HMS-systemet og sikkerhetskulturen over tid.
Et HMS-system kan ikke inneholde kun dokumenter, de skaper ingen HMS før innholdet i dokumentene leves ut i praksis. Systemet er avhengig av hver enkelt av oss som menneskelige ressurser. Vi representerer viktige bidrag til klubbens HMS-system gjennom vår handlinger, erfaringer og kunnskap. Sammen skaper vi klubbens HMS-system og sikkerhetskultur.