Ror langt, hele året

11.01.2021 18.33.57

Tor Erling Gransæther er glad i å ro, og gjerne lange turer langs kysten. Vi slo av en prat om å ro lange turer.

Alder: 53
Eplebonde og aktiv roer
Oppgave: La flere oppdage hva roing kan være
Fritidsinteresser: Roing, seiling, sykkel og langrenn

Til daglig steller han med utsøkt eplesaft og sågar eplebrennevin. Men har han tid til overs, kaster han seg på årene og ror. Hele året. Av og til langt. Som de fleste roere liker han å ha noe og se tilbake på…

Du rodde fra Storesand i Asker til Strømstad på én dag, hvorfor?

– Det er alltid interessant å se om noe er mulig. Og når det viser seg å være mulig, så blir det i tillegg veldig gøy. Jeg digger turer med enkel organisering og tydelige mål. Så da ble det Strømstad, det vet alle hvor er. Det skal sies at det likevel var en god porsjon planlegging, selv på en dagstur som denne, men det er gøy å planlegge, da starter liksom turen før den har begynt! Planlegging handler mye om mat, rute, timing og utstyr. I den rekkefølgen. Stemmer dette, blir turen bedre.

Hva tenker du om at vi planlegger å gradere omtrent 3000 kilometer med ro- og padleleder i Oslofjorden?

– Det er kort og godt helt fantastisk. Roing og padling gir utrolig mye, både av naturopplevelser og treningsutbytte, men her får vi i tillegg spennende og tilrettelagte turer som kan passe alle nivåer. Jeg tenker også at dette kan bli en stor turistattraksjon, ikke bare for nordmenn. Mange utlendinger har aldri sett skjærgård og mange tror knapt på oss når vi forteller om ubetydelige tidevannsforskjeller. Dette er noe vi årebrukere setter pris på, uten egentlig å være så bevisste på det. Det er også viktig å tenke leder hele året! Vinteridrett på vannet er til de grader undervurdert.

Hva slags båt bruker du?

– Jeg ror en LiteRace 1X FISA-Coastal på 6 meter som er bygget av Liteboat i Frankrike. Det er en fantastisk båt til trening, fritid og konkurranse. Jeg kaller den for en flytende romaskin, der du får natur og frisk luft som bonus. Båten er egnet for alle forhold, det er roeren som er begrensningen.

Hva er det med roingen du setter mest pris på?

– I flere tusen år har roing vært den mest effektive måten å forflytte seg på vann med muskelkraft, og slik er det fortsatt. Alle kroppens muskler er i bruk, og dermed holder du også varmen dersom det er kaldt. Roing er helårsidrett. Jeg pleier å si at roing er for hele kroppen, hele året og hele livet.

Tags: #Ro- og padleled Oslofjord