VM Maratonpadling

06.09.2017 09.33.44

Årets verdensmesterskap i maratonpadling arrangeres i Pietermaritzburg i Sør-Afrika fra 7. til 11. september. Norge stiller med et sterkt landslag.

VM maraton, dag 4 - rapport fra Arne B. Sletsjøe

Siste dag av maraton-VM handler om K-2. Norge stilte med Anna Sletsjøe/Kristiane Spikkeland i dameklassen og brødrene Eivind og Amund Vold i herreklassen. Jentene fikk det tøft etter å ha hengt med i felt nummer to i rundt 10 km. Etter en litt uheldig sving, og med litt for trege bein på en overbæring måtte de se feltet stikke av. Dermed ble det en lang og ensom siste mil, og til slutt en 14. plass.

På grunn av lang transport til Sør-Afrika og knapt med utleiebåter, måtte begge våre K2-mannskap padle samme båt. Voldbrødrene er betydelig lenger i beina enn jentene og på maratonbåter er det ikke bare, bare å flytte sparkebrett. Men med hele laget som mekanikerteam, og på tross av kun en drøy halvtime til rådighet sto båten klar i god tid før gutta skulle gjennom båtkontrollen. Ikke før var løpet i gang så var "the Vold brothers" (som speakeren kalte dem) i føringen. Til tider herjet de med garvede og meritterte maratonpadlere fra Sør-Afrika, Spania og Ungarn. Alt forløp storartet helt til det var ca. 2 kilometer igjen. Et nokså uskyldig posisjonsskifte i feltet endte med at Norge og storfavoritten med McGregor og Mocke fra Sør-Afrika klasket sammen. Våre gutter tapte noen meter til feltet og Eivind pådro seg et kraftig kutt i fingeren. Blodig og forslått kom de seg opp igjen, gjorde en meget god siste overbæring og hadde god kontakt med resten av seksmannsgruppen i siste sving. Men opphentingen etter nesten 30 km padling og med blodet rennende fra en vond finger ble spurten for tøff. Sør-Afrika vant med Ungarn på sølvplass og våre gutter ble nr. 6. Et strålende løp hvor "the Vold brothers" for alvor tok steget inn i verdenseliten, men hvor de små marginene i den avgjørende fasen ikke gikk Norges vei.

Totalt sett endte Norge opp med en 5. plass, to 6. plasser og en 9.plass som våre beste plasseringer.  Alt i alt må vi si oss fornøyd, selv om medaljene ikke kom denne gangen. Vi har et fremadstormende lag som med litt mer rutine og med litt sterkere satsing fra et samlet padle-Norge kan se framtiden lyst i møte. Det er tre år til VM i Sandvika i 2020, og bruker vi tiden godt er det ikke umulig at vi får høre den norske nasjonalsangen flere ganger når verdenseliten igjen skal være våre gjester.

Foto: Thomas Pindard / NPF

Dag 3 – Daniel Salbu nærmer seg

Det er bare tre år til vi skal arrangere VM i Maratonpadling i Norge. Da passer det bra at Daniel Salbu (Fana KK) nærmer seg de beste seniorene internasjonalt. I dag endte han på en flott sjetteplass, kun 55 sekunder bak vinneren Hank Mc Gregor fra Sør-Afrika. Morten Minde (Strand KK) hadde det litt tyngre i dag, endte på en 20 plass drøye fem minutter bak vinneren.

I dag var det endelig seniorenes tur her i Pietermaritzburg. Etter at legenden Renata Csay hadde blitt nr. 6 i damens løp (Lani Belcher fra GBR vant), var det klart for Morten og Daniel. 30 harde kilometer ventet dem, heldigvis i behagelig norsk sommertemperatur. Med 28 topp padlere på startstreken og kun en drøy kilometer til første sving, må det nødvendigvis bli full gass fra start. Våre to kom litt bakpå, men det var likevel ikke alt for langt opp ut på andre langside. De neste kilometerne var preget av at det var mange padlere med i feltet, med mye skiftinger og rykkete kjøring.

Etter hvert stabiliserte løpet seg med flere små grupper med rundt fire i hver. Morten og Daniel lå plassert fra 12. plass og utover og det viste seg snart at Morten ikke hadde dagen. Daniel derimot begynte en imponerende opphenting, og ved passering 25 km var han oppe på 5. plass, rundt 30 sekunder bak de fire i teten. Ut på den siste lille runden holdt han fortsatt 5. plass, men på de siste meterne klarte spanjolen å stikke baugen sin en liten meter foran. Dermed ble det 6. plass på Daniel i hans første internasjonale maraton på mange år. Verdensmesteren i U23 fra 2010 er endelig tilbake i det internasjonale toppsjiktet og fikk vist fram sin imponerende kjørestyrke. 4,22 i snittfart på 30 km og hvor han sto for den aller største drajobben i feltet!

Søndag padler K-2 Damer Senior og k-2 Herrer Senior. Vi gleder oss til å føkge de to norske kajakkene:
Kl. 10:00: Anna Sletsjøe (Strand KK)/Kristiane Spikkeland (Flekkefjord KK) i K-2 Senior Damer, 26,5km.
Kl. 14:30: Amund Vold/Eivind Vold (begge Oslo KK) i K-2 Senior Herrer, 30km.

Dag 2 – flott 5.plass til Amund Vold

I dag var det U23-gutta sin tur. Laget vårt besto av Amund Vold og Magnus Ivarsen. Begge var godt med ut fra start, spesielt fikk Amund en god posisjon inn i første sving, etter en drøy kilometer. Her begynte feltet å sprekke opp, og Amunds gode første langside ga resultater. Etter hvert dannet det seg en seksmannsgruppe hvor Amund var en av de toneangivende. Han klarte å kjøre billig, og plassere seg riktig og han gjorde gode overbæringer. Like bak tetfeltet kom en tremannsgruppe med veldig kjøresterke padlere.

Etter rundt 15 km stoppet det litt opp i teten, ingen ville dra, og dermed kom de tre halsende bakfra. Nå besto plutselig feltet av ni padlere. Med åtte km igjen gjorde Sørafrikaneren Notten et overraskende rykk og fikk en luke. Hovedfeltet med sine fire til seks padlere klarte ikke helt å enes om hvem som skulle tette luka, med den konsekvensen at avstanden økte sakte, men sikkert.

Ved nest siste overbæring begynte avstanden å bli kritisk, men akkurat da stakk argentineren Balboa av fra feltet og tok opp jakten på Notten. Dette gjorde han så ubemerket at Amund, ungareren og spanjolen som på dette tidspunktet utgjorde resten av tetfeltet ikke fikk med at det skjedde før det var for sent, og avstanden til Balboa også var i ferd med å komme utenfor rekkevidde. Dermed endte det hele opp med et spurtoppgjør mellom Sør-Afrika og Argentina, som Argentineren avgjorde til sin fordel, og på den måten brøt Ungarns seiersrekke her i Pietermaritzburg. Amund var dyktig sliten og karret seg inn til en klar 5. plass. En meget bra prestasjon og et flott resultat som lover godt for framtidige mesterskap. Magnus ble til slutt nr. 17.

I morgen fortsetter mesterskapet med senior, Morten Minde og Daniel Salbu starter kl. 14:45.

 Jon Amund Vold. Foto: Thomas Pindard / NPF

Jon Amund Vold. Foto: Thomas Pindard / NPF

Dag 1 – rapport fra Arne B. Sletsjøe i det norske støtteapparatet:

Førstemann ut for det norske laget var Anna Sletsjøe i K-1 U23 Kvinner. Som forventet førte det litt grunne vannet til at feltet spredte seg relativt fort. Det ble et lite tetfelt med tre, etter hvert to padlere, begge fra Ungarn, og et bronsefelt med fire padlere: en britisk, to spanske og en dansk. I feltet bak tok Anna styringen sammen med Australia og to fra Sør-Afrika. Feltene holdt seg relativt stabile gjennom hele løpet, men mot slutten av løpet, etter nærmere to timer i 36 graders varme, sprakk alle feltene enda mer opp. Ungarn tok dobbelt, mens Anna padlet inn til 9. plass. Et godt gjennomført løp i heten.

Ellers fortsetter Ungarn sin dominans innen internasjonal maratonpadling med seier i alle klasser i dag. I morgen er det K-1 U23 Herrer på programmet, og vi stiller med Amund og Magnus. Løpsstart kl. 14:45. Klikk her for Livestream.

Pietermaritzburg er administrasjonssenteret i KwaZuluNatal-provinsen i Sør-Afrika. Banen ligger på Camps Drift Canal og er en del av Umsunduzi-eleven. Det bor i underkant av 500 000 innbyggere i byen som ligger sentralt plassert nær østkysten av Sør-Afrika, ca 70 km fra Durban.

Det norske laget

Anna Sletsjøe (Strand KK): K-1 U23 Damer og K-2 Senior Damer
Kristiane Spikkeland (Flekkefjord KK): K-2 Senior Damer
Amund Vold (Oslo KK): K-1 U23 Herrer og K-2 Senior Herrer
Magnus Ivarsen (Fana KK): K-1 U23 Herrer
Morten Minde (Strand KK): K-1 Senior Herrer
Daniel Salbu (Fana KK): K-1 Senior Herrer
Eivind Vold (Oslo KK): K-2 Senior Herrer

Tidspunkter for de norske padlerne:

Torsdag 7. september kl. 11:50: K-1 U23 damer, 23km: Anna Sletsjøe
Fredag 8. september kl. 14:45: K-1 U23 herrer, 26,5km: Amund Vold, Magnus Ivarsen
Lørdag 9. september kl: 14:45: K-1 Senior Herrer, 30km: Morten Minde, Daniel Salbu
Søndag 10. september kl. 10:00: K-2 Senior Damer, 26,5km: Anna Sletsjøe/Kristiane Spikkeland og kl. 14:30: K-2 Senior Herrer, 30km: Amund Vold/Eivind Vold

Kontakt:

Arne B. Sletsjøe. Telefon: 906 94 071
Morten Ivarsen. Telefon: 473 75 775

Klikk her for lenke til liveview og resultater mesterskapet. 

Obs! Hvis du ikke finner lenken til Liveview på siden til ICF, kan du klikke her.

Litt maratonhistorie:

Maratonkonkurranser foregår på en lukket bane hvor hver runde er mellom 3,5 og 4 km. For hver runde er det en overbæring der padlerne må hoppe ut av kajakken og løpe et stykke (ca. 100 m) over land. Total lengde på konkurransen er mellom 20 og 30 km, avhengig av kategori og klasse.

Krevende idrett

Maratonpadling krever en velutviklet kombinasjon av utholdenhet, taktikk og teknikk. Konkurranseformen har sitt utspring i tidlige konkurranser hvor løpene gikk fra ett sted til et annet, og hvor man undervis passerte elver, kanaler, og sjøer. Mellom de ulike innsjøene måtte man bære med seg kajakken over land. Etter hvert har sporten utviklet seg mot en mer tilskuervennlig form, der løpet foregår på en rundbane. Overbæringene er som oftest kunstige og foregår på et padlestadion, gjerne rett foran hovedtribunen.

Norge har vunnet åtte VM-gull

Gjennom tidene er det Ungarn som har vært den dominerende nasjonen innen maratonpadling, med 52 VM-gull for Senior, godt foran Spania med sine 25 VM-gull på andreplass. Norge har til sammenlikning tre VM-gull i Senior i tillegg til fem VM-gull i U23 og juniorklassene. Mesterskapene for U23 og Junior arrangeres sammen med seniormesterskapet, gjerne i dagene før.

Dagens største profiler innen sporten er Renata Csay (Ungarn) og Hank McGregor (Sør-Afrika). De har begge vært med i mange år og vunnet utallige VM-titler. Begge to er med også i år, og stiller som favoritter i sine klasser. Maratonpadling har stor utbredelse, og de siste årene har VM blitt arrangert i Singapore, Italia, Danmark, Ungarn, USA og Tyskland. I år er det altså i Sør-Afrika, før pinnen sendes videre til Portugal, Kina og ikke minst Norge i 2020!

Tags: #Flattvann , #Padling i toppen