Norsk rekord på K-1 200 m

22.06.2017 08.45.23

I andre stevnet av årets Norgescup ble den magiske 35 sekunders grensen på 200 m brutt for første gang av en norsk K-1 padler. Vi slo av en prat med den ferske rekordholderen Per Christian Wessel fra Oslo KK.

Med litt rufsete medvindsforhold lå det an til å bli en rask 200 meter, og Per Christian Wessel klokket inn på råsterke 34,92 sek. Kan ba han si litt om treningsarbeidet han har gjort i vinter og ut over våren.

Mye basistrening

- Vintertreningen har vært ganske basic; langrenn, styrke, Magnar og Helga (kajakkspesifikke treningsapparater) har vært med på å legge en solid grunnmur for sesongen. På vårparten brukte jeg de første ukene på vannet i Florida til å terpe teknikken, det er på denne tiden man har størst forutsetning for å gjøre tekniske endringer. Jeg tenkte mye på at jeg ikke skulle padle fortere enn teknikken tillot.

Trening med motstand

- Videre ble mer farts- og motstandstrening i kajakken introdusert, og dette er økter jeg har prioritert høyt. (Motstandstrening gjøres typisk med en tennisball knytt i en hyssing rundt båten.) Kraft og teknikk legger grunnlaget for høy fart i båten. Arbeidsøkonomi utvikler man med gjentakelse. Jeg har også passet på at de rolige øktene kjøres rolig nok.

Trene med konkurranseteknikk

- Ellers har jeg tenkt mye på at jeg skal padle mest mulig med den teknikken jeg skal konkurrere med og ikke den som er mest effektiv for den gitte intensiteten. For eksempel kan man fint på en i2 økt (moderat intensitet) ligge på 4:30-4:40 fart (min per km) med 70-75 åretak i frekvens, mens man med 60 i frekvens ligger på 4:50. Forskjellen blir da at man padler på lavere gir, noe som gir en kraftkurve likere den man har når man konkurrerer. Dette er noe jeg har prøvd å være bevisst på og utnyttet i treningen.

K-4 500 m i VM?

Sesongens mål er VM er å kunne sitte i en K-4 på 500 m, det ville vært utrolig moro! Jeg trives godt i lagbåt, det å konkurrere med lagkamerater gir en god følelse. I tillegg er det jo kult når det går så fort!

 Alle bilder: Christin Aronsen / Oslo KK

Foto: Christin Aronsen

Tags: #Flattvann , #Padling i toppen