Telemarkspadlern 2016

21.12.2016 11.46.15

Turløpet Telemarkspadlern har etablert seg som et av de største her til lands. Alle distansene går i området mellom Notodden og Norsjø ferieland på Akkerhaugen, i årets løp stilte hele 148 deltakere til start fordelt på tre distanser.

Den østre delen av Telemarkskanalen er veldig godt egnet for kajakk- og kanopadling og ikke minst for turløp. Det er relativt skjermede forhold, og ned Sauerelva får deltakerne til og med strømmen i ryggen - de som padler 23 km fra Notodden til Norsjø vel og merke. Deltakerne på den lengste distansen (46 km) må først padle opp strømpartiet som på folkemunne kalles ”blodspreng” før de kan nyte medstrøm på vei ned igjen.

Start Telemarkspadlern

Flott arrangement

Turløpet arrangeres av lokale ildsjeler i samarbeid med Midt-Telemark Padleklubb og med super-ildsjel Tine Raisbæk i spissen. Stemningen er på topp og det hele er godt organisert, alt fra påmelding til transport til start og ikke minst hjelp med farkosten etter målgang fungerer strøkent. Og et glass eplemost og en bakt potet med tilbehør smaker supert på brygga til Norsjø ferieland. Det eneste ”negative” jeg har å si om arrangementet, er at det kun stiller 150 deltakere til start – og ikke 1000 deltakere som det burde vært!

For alle typer padlere

Vi valgte den mellomste distansen. 23 km er akkurat passe – langt nok til at man får jobbet seg godt inn i rytme og fart, og samtidig ikke så langt at det bare gjør vondt… Vår distanse passer for alle typer padlere. Det stilte K-1 racerkajakker, havkajakker, surfskis, toerkajakker, imponerende mange padlebrett (SUP) og ikke minst en kano til start ved Notodden Teknologipark.

Mange surfskis til start

Raske flattvannspadlere

Fridtjof Rosenlind Falch (Strand KK) vant 23 km på sterke 1.50.48 på tross av litt rufsete forhold på Heddalsvatnet og litt lite vann nedover elva. I dameklassen var det storesøster Mira Verås Larsen (Strand KK) som vant for tredje gang, i år på tiden 2.03.34. Begge reiste hjem med en gavesjekk på 2500,- kr hver.

Fritjof Falch:

- Å reise hjemmefra tidlig på morgenen, møte opp på et velorganisert arrangement der du blir møtt av en hyggelig speaker og engasjert arrangør, med et personlig preg og deltakere med forskjellige ambisjoner - det er toppen av kransekaken. Det at det er medstrøm er ekstra gøy, da får man litt ekstra fart og moro. Omtrent halvveis padler vi som er raskest forbi starten på 10 km padlerne. Man får et ekstra spark i rumpen når elven smalner til og strømmen tar seg ytterligere opp i fine omgivelser. Sluttspurten blir markert av en bro, derfra er det fullt kjør mot målområdet hvor folkemengden og eplesaft venter.

Mira Verås Larsen:

- Telemarkspadlern er etter min mening det fineste norske turløpet for padlere. Både områdene vi får benytte på land, og løypa i seg selv. Også er det ekstra gøy når det er så mye vann i elven at det går litt fortere enn vanlig. Organiseringen er også veldig bra, jeg tror alle føler seg godt ivaretatt! Bra at de serverer eplejuice og bakt potet til alle deltakere!

Wenonah Itasca

I kano…

Enmannskajakker dominerer startfeltene i norske turløp. I tillegg stiller det ofte noen få tomannskajakker. I Sverige derimot stiller det ofte en del kanoer på startstreken i turløp, og i USA og Canada er langdistanseløp i kano stort! Det var noen kanopadlere som deltok i turløp rundt om i landet for 20-30 år siden, men nå er det veldig få kanoer å se. Og de som stiller padler nesten alltid rolig tur på de korteste distansene. Dette ville vi gjøre noe med, artikkelforfatteren og medpadler Ole-Jakob Bredrup stilte derfor til start med en flunkende ny Wenonah Itasca – en 19 fot lang og stor turkano med overraskende gode fartsegenskaper.

… og hvordan gikk det med kanogutta?

Kortversjon: 2 t 33 min 59 sek. Litt mer utfyllende: Den 23 km lange løypa var perfekt for en rask turkano. Vi koste oss med litt bølger over Heddalsvatnet, og fikk hentet fram enklere elvepadlerferdigheter når vi vurderte strømskiller og grunne partier, og jobbet med å finne det raskeste vannet nedover Sauerelva. Vi stiller til start neste år, da skal vi godt under to og en halv time!

Fra premieutdelingen

Klikk her for å se filmen fra årets Telemarkspadlern

Klikk her for å lese mer om løpet. 

Wenonah Itasca bakfra

Tags: #Flattvann , #Kano