Jerguš padler for Norge

05.06.2016 15.44.11

Jerguš Baďura er en 24 år gammel slalåmpadler fra Bratislava i Slovakia. Han konkurrerer på høyt internasjonalt nivå i slalåm C-1 og padler fra og med i år for Norge.

Slalåmpadling er en populær idrett i store deler av Europa, og står veldig sterkt i land som Slovakia, Tsjekkia, Polen, Tyskland, Frankrike og Italia med flere. Norge har tidligere hatt sterke padlere i C-1 (lukket enmanns kano der padleren sitter på kne og bruker enkeltbladet åre), med Lars Schmidt som den beste så langt. Nå har vi fått en ny internasjonal toppadler. Vi slo av en liten prat med Jerguš.

Foto: Jerguš Baďura privat/Peter Prazenka

Jerguš Baďura

Hvorfor padler du for Norge?

- Det er et vanskelig spørsmål for meg. Jeg liker å konkurrere i slalåm og satser hardt på å nå toppen, men det er nesten utrolig vanskelig å komme på seniorlandslaget her i Slovakia. De tre beste i C-1 Herrer Senior er blant de beste i verden og det er vanskelig å slå dem. Og det blir enda vanskeligere når man ikke er profesjonell på samme måte som landslagspadlerne og må jobbe i tillegg til all treningen. I fjor bestemte jeg meg for å fortsette å satse på å nå toppen, og måtte finne måter å klare dette på. Jeg kontaktet det norske padleforbundet fordi foreldrene mine har bodd i Norge i mange år og fikk positivt svar. Jeg er veldig glad for at Norge og NPF gir meg muligheten til å fortsette karrièren, og jeg har absolutt planer om å gi noe tilbake til slalåmpadlingen i Norge!

Hva er målet ditt som padler?

- Definitivt OL! Jeg håper at jeg en dag kan delta i de olympiske leker…

Jerguš Baďura

Hva er dine beste resultater så langt?

- Tredjeplass i  VM for U23! Jeg padlet også inn til en 12. plass i EM i C-1 Herrer Senior. Mitt beste resultat i World Cup er en 11. plass, kun 0,2 sekunder fra å komme til finalen (de 10 beste går til finalen)!

Har du padlet noen norske elver?

- Ikke ennå, men jeg skal prøve å gjøre noe med det i sommer. Jeg har blitt vant til å gå langrenn under perfekte forhold i Norge i mange år og har blitt veldig glad i den formen for trening.

Jerguš Baďura

Hva er en perfekt treningsøkt for deg?

- Å trene godt i krevende slalåmbaner! Jeg liker veldig godt å padle slalåm på vanskelige elvestrekninger og nyter alle bølger og valser.

Hvem er sponsorene dine?

- Min største sponsor er familien min og arbeidsgiveren min! Jeg håper jeg kan gjøre noe med dette i løpet av kort tid!

Jerguš Baďura

Tags: #Elv