Utfordrende camp for ungdom

24.06.2015 16.22.56

Synes du det høres spennende ut å gli stille under vann, få øye på en steinbit eller plukke kamskjell? Eller klatre opp en fjellvegg og senere fire deg ned, med ansiktet først? Eller frister det mer med full fart og moro i havkajakk i en tidevannstrøm? Dette var noe av alt deltakerne på Camp Rangøya 2015 opplevde.

Tekst og foto: Erika Hesselroth og Anne Botslangen

Godkjente instruktører

Ledere for campen var godkjente instruktører i klatring, padling og fridykking, samt noen entusiastiske foreldre. Deltakerne var derfor i gode hender, hadde godt utstyr og fikk all den nødvendige opplæringen på stedet. Tilbakemeldingene fra ungdommene var entydig: ”Jeg kommer tilbake neste år”. Vi lar fire av deltakerne fortelle om opplevelsene sine.

foto: Erika Hesselroth og Anne Botslangen

Havpadling

James Harmsworth forteller at Rangøya er en perle av en plass med mange spennende opplevelser som venter hvor enn man går. Opplevelsen i Hendstraumen kom litt uventet på, men han sier den er et minne for en lang stund. James var med i en gruppe ledet av Laurent Lacavalerie og Mads Jakob Stave som padlet havkajakk, og han forteller:

- “Det startet med å komme seg ut på vannet etter en spisepause, alle var ivrige etter å kjenne vannet passere under kajakken igjen. Vi skulle padle mot et lite sund med bredde på bare ett par meter. Naturligvis spurte den ivrigste av oss om han kunne lede an, det fikk han lov til, så lenge han holdt seg nær de med mer erfaring. Når vi nærmet oss sundet la vi merke til økt bevegelse i vannet, det var sterk strøm her. Ved åpningen til sundet var strømmen sterkest, med en liten høydeforskjell i vannet.

- Jeg padlet som nummer to i rekken, og begynte å lure på om det var meningen å padle gjennom strømmen. Lederne ga meg motivasjon ved å fortelle at her; var det bare å padle på, jeg elsker utfordringer. Utfordringen som jeg så, var å padle gjennom strømmen, opp strømmen. Han som padlet foran meg begynte å padle raskere, for å bygge opp fart. Plutselig ser jeg han kjempe for å holde kajakken rett mot strømmen, den kampen vant han ikke. Han kom sideveis mot strømmen og måtte gi etter for kreftene. Kajakken veltet og han havnet i vannet, jeg så ham smile til meg når han drev forbi, nå var det min tur å møte strømmen. Jeg begynte å padle med all kraft og hastighet jeg maktet. Etter omtrent 3 sekunder mot den sterkeste strømmen måtte også jeg bukke under for kreftene. Jeg greide derimot å holde kajakken i balanse mens jeg drev nedover mot resten av gruppa.

- Jeg ble møtt med et smil av lederne, som gav mange råd og tips om hvordan jeg skulle takle strømmen. De fortalte meg blant annet at jeg måtte padle langs berget, der strømmen var svakest, for å komme opp. Mens de ventet nedenfor strømmen for å plukke opp de som veltet, prøvde vi å padle opp, igjen og igjen. Når det omsider var min tur å padle langs berget, var det ikke like vanskelig som jeg trodde, og opp kom jeg. Når man først var kommet opp, avtok spenningen igjen, da var det bare å padle ned strømmen, og prøve igjen. Hele dagen ble brukt til å leke i strømmen, med og uten kajakk.”

Foto: Erika Hesselroth og Anne Botslangen

Fridykking

Dykkerne bidro til middagen på lørdagen med en deilig fiskesuppe på steinbit, kamskjell og tang. Fridykking ble ledet av Atle Skaug, Svein Inge Skaug og Geir-Arne Rømo. Solveig Grøtting, som var med når steinbiten på 8 kg ble skutt forteller:

- “Jeg hadde en fantastisk helg på Camp Rangøya. En opplevelse uten like, venner for livet og ikke minst mange spennende aktiviteter! For ikke å snakke om dykkingen. Camp Rangøya er friluftsleir for alle som vil komme seg litt bort fra det vanlige.

null

- I løpet av helgen kunne vi velge mellom flere forskjellige aktiviteter. Klatring, padling og dykking. Jeg var veldig spent på dykkingen for jeg hadde aldri dykket med en våtdrakt før. Vi fikk utdelt utstyr og beskjed om hvordan ting fungerte og skulle utføres. Jeg synes at det å kunne ta på seg våtdrakten var en opplevelse i seg selv. Vi skulle først dynke drakten i lano-såpevann -fra topp til tå for at vi skulle gli lett inni. Drakta var veldig behagelig å ha på seg og var veldig herlig å gå i.

- Etter hvert kom vi ut i vannet og ble delt inn i to grupper. Det var mye å se, krabber, kråkeboller, sjøstjerner, fisker og kamskjell. - Men, mens vi var ute å svømte fikk lederen vår, Atle Skaug, øye på en steinbit helt ved bunnen av havet.  Jeg hadde ikke sjans til å svømme helt ned til bunnen, altfor langt ned, så jeg fulgte med oppe i fra. Etter hvert gikk vi opp av vannet og Atle sprang tilbake til kaia for å hente harpunen.

- Da han kom tilbake, dro vi ut i vannet igjen. Så begynte han å svømme rolig ned mot havbunnen. Jeg fulgte med så lenge som mulig, men plutselig var han ute av syne. Det tok ikke lang tid før han svømte oppover med den største fisken jeg noensinne har sett! Den var gigantisk, hadde veldig stor kjeve og lang hale! Det var et kjempestilig og morsomt øyeblikk som jeg kommer til å huske! Ikke hver dag man får se en så stor fisk!

- Etter fangsten svømte vi tilbake med fisken på slep. Den var så stor at man så den på lang avstand når man svømte bak. Håper virkelig jeg får være med på noe sånt igjen!Camp Rangøya er noe som jeg anbefaler alle til å være med på! Du blir kjent med mange nye folk fra ulike kommuner og skaper tilsammen et godt miljø. Det er veldig sosialt og passer for alle aldre. Camp Rangøya er en opplevelse du ikke vil gå glipp av! Om jeg får muligheten skal jeg garantert tilbake neste år!”

Klatring

Klatringen på Bremsnes tilbyr noe for alle. Instruktørene hengte opp topptau og de mer erfarne ungdommene ledet sine ruter selv. I tillegg kunne deltakerne prøve luftige rappeller på ”vanlig” vis hengende i selen eller forover med ansiktet først. Klatrerne var heldige med været og ikke en dråpe regn traff klippen under oppholdet. I pausene kunne solens varmende stråler nytes på en varm stein, eller hengende i tau i veggen med lunsjen i handa. Kaia Svensen og Julie Myrmo Lervik forteller her sin opplevelse av campen og klatringa:

- ”På Camp Rangøya fikk vi velge blant aktiviteter som fridykking, padling og klatring. Klatringen foregikk ute på Bremsneshatten og var ledet av instruktørene Lars Martin Løvlien, Erika Hesselroth og Anne Botslangen. Her fikk vi prøve oss på klatring og sikring av hverandre ute. Noen hadde prøvd dette før og visste hva de skulle gjøre, mens for andre var dette ukjent. De som ikke hadde klatret så mye tidligere fikk et kjapt introduksjonskurs av Erika før de startet å klatre. Vi fikk prøve oss på mange ulike ruter i forskjellig vanskelighetsgrad, samtidig fikk vi rappellert både bakover og forover ned fra fjellveggen.

- Flere syntes rappelleringen forover var litt skremmende, men det ga oss en utrolig mestringsfølelse så snart vi var ferdige! Været var fantastisk begge dagene og vi fikk servert både tomatsuppe og banan som ga oss litt ekstra energi. Alle sammen hadde det kjempekoselig og syntes at dagen på Bremsneshatten var en stor suksess.”

null

Campen

I campen på Rangøya var det full aktivitet med sandvolleyball, fotball, rulleskøyter og skatebrett. Til tross for at vanntemperaturen ikke var spesielt høy, var det mange som ikke kunne dy seg og tok et nattbad før leggetid. Inne i huset var det liv og røre med biljard, kortspill, pianospill og sang. Noen ivrige jenter flettet hår som de flinkeste frisører.

Det er ikke bare, bare å lage mat til 45 personer, men det ble disket opp fiskesuppe med egenfanget steinbit og selvplukket tang, taco, grillbuffet med pølser mais og salat. Som om ikke det var nok sto det plutselig 100 rykende ferske kanelsnurrer på bordet. Arrangør var Ørland froskemannsklubb, Romsdal tindegruppe, og kajakklubbene i Molde og Herøy.

Foto: Erika Hesselroth og Anne Botslangen

 

Foto: Erika Hesselroth og Anne Botslangen

 

 

 

Foto: Erika Hesselroth og Anne Botslangen

Tags: #Hav