Svein Sætre om nærturer og naturvern

27.04.2020 10.33.19

Svein Sætre, eller «super-Svein» som han er kjent som i miljøet, er en ivrig friluftsmann og padler. Født i Kristiansund, bosatt i Oslo og medlem av hele tre padleklubber – Drøbakk, Oslo og Nøklevann. Svein har i mange år hatt en brennende interesse for vannsport generelt og padling spesielt. Svein trives svært godt i rollen som instruktør og turleder, og er kjent for sitt fokus på gi andre flotte naturopplevelser, økt kompetanse og mestringsfølelse. Selv liker han «aller best […] å planlegge og gjennomføre guidede turer, gjerne over flere dager og bort fra sivilisasjonen i naturskjønne omgivelser». Vi har derfor bedt Svein skrive et lite innlegg til inspirasjon, nå som våren er her og det å nyte naturopplevelser kanskje er en viktigere del av hverdagen enn noen gang.

Ikke undervurder verdien av nærturer 

Jeg har i mange år vært opptatt av nærturer, altså turer i nærområdet der du bor. Jeg vil hevde at uansett om du bor i by, bygd eller på landet, trenger du ikke å reise langt for å få gode naturopplevelser eller oppdage nye og spennende steder. En må bare lete litt og kanskje være litt ekstra nysgjerrig. Hør gjerne med venner, bekjente, familie eller kanskje naboen. Søk på internett, finn forslag i en turbok, en Instagram konto eller magasiner som Padling osv. Mulighetene er mange.

 

Fra en tur ned Nitelva i starten av april 2020 Foto: Svein Sætre

 

Selv liker jeg å sitte hjemme og utforske nærområdet mitt med blant annet Google Maps, Norgeskart og tjenester som UT.no m.m. i jakten på nye og spennende områder jeg ikke har besøkt eller sett tidligere. Dette gjelder forøvrig ikke bare på sjøen, men også i marka og til og med i byen. For å holde oversikt over hvor jeg ønske å dra, og ikke minst hvor jeg har vært, bruker jeg en tjeneste i Google Maps som heter «Dine steder». Denne tjenesten legge inn en «pin» på stedet hvor jeg har vært og jeg sorterer de i lister med informasjon om hvor jeg har padlet, hvor jeg har teltet, hvilke steder i marka jeg har utforsket, med mer. Etter å ha holdt på med dette noen år, begynner det å bli ganske mange «pins» på kartet i og i rundt Oslo hvor jeg bor.

Skjermdump fra Google Maps

 

Verdien av å tenke nærturer har virkelig blitt aktualisert nå i disse dager hvor strenge, men nødvendige restriksjoner, begrenser oss til å holde oss i nærheten av der vi bor. Således føler jeg meg svært heldig som bor i Oslo, hvor vi har nærhet til både marka og sjøen. Selv om de aller fleste kurs, turer og arrangementer er avlyst, ligger vannet tilgjengelig for de som ønsker å komme seg ut en tur. Padling i rolige farvann er på mange måter en perfekt aktivitet nå som vi skal holde avstand til andre, og det finnes bokstavelig et hav av muligheter. Jeg anbefaler at alle følger NPF sine «korona-råd»:

http://padling.no/nyheter-aktivitetsrettet/viktig-informasjon-vedroerende-koronavirus-oppdatert-1404/

 

Nærtur til Langåra med kajakk og hengekøye mars 2020 – Foto: Svein Sætre

 

Nå som flere benytter seg av mulighetene som finnes, er det viktig at alle følger de skrevne og de uskrevne reglene for ferdsel i naturen. Allemannsretten gir oss ikke bare rett til å benytte oss av naturen, den forplikter oss også til å ta vare på den. Jeg ser dessverre alt for mange tydelige spor på at folk før meg enten ikke har nødvendig kunnskap til å ta vare på naturen, eller rett og slett dessverre ikke bryr seg om at de både ødelegger og forsøpler naturen.

 

Alle har vel kanskje hørt om Allemannsretten, men vet du faktisk hva den inneholder av rettigheter og plikter? Gjør deg kjent med den ved å gå inn på denne flotte brosjyren fra Miljødirektoratet:

 

https://www.miljodirektoratet.no/globalassets/publikasjoner/m84/m84.pdf

 

Fordi vi har en unik og flott natur i Norge, har vi heldigvis lover og forskrifter som er satt for å ta vare på verdiene våre til senere generasjoner. Derfor er det etablert en hel rekke med verneområder. Disse sorteres i nasjonalparker, landskapsvernområde, naturreservat, marint vern og en kategori for annet vern. De forskjellige kategoriene har forskjellig grad av vern og restriksjoner som du må kjenne til. Videre er det viktig å være klar over at hvert verneområde kan ha spesifikke restriksjoner og / eller dispensasjoner. Miljødirektoratet har et flott kart med oversikt over alle verneområdene med lenker til informasjon om de konkrete reglene for hvert område. https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/vernet-natur/norges-verneomrader/

 

 

Økt bruk av marka i påska har satt tydelige spor etter seg. Disse bildene er tatt i et verneområde og jeg blir bare lei meg av å se slikt – Foto: Svein Sætre


Til slutt tenkte jeg å minne på om at det i fra 15. april til og med 15. juli er ferdselsforbud i fredningsområder for fugl. Dette gjelder både å gå i land samt å holde seg mer enn 50 meter unna områdene. Det er også generelt bålforbud fram til 15. september. Les mer om bål, restriksjoner og muligheter her: https://inspirasjon.ut.no/bal-naertur/bal-nar-hvor-og-hvordan/100765

 

Det er med andre ord bare å komme seg ut, nyte naturen og ta vare på hverandre og naturen. 

 

Vi ses på vannet.

 

Nærtur i Oslofjorden mars 2020 – Foto: Svein Sætre

 

 

Tags: #Hav , #Generelt